Skog, jord, klimat och de sju dödssynderna – 2

Girighet (avaratia)

Innebär ett överdrivet begär av att samla ägodelar förenat med vinningslystnad eller snikenhet.

Vi människor påstås vara ett flockdjur som månar om gruppens välbefinnande. Att samla för framtida behov finns som ett genetiskt arv i oss, till nytta för hela gruppen. Vad som idag definierar gruppen blir däremot mer diffust. Familjen kanske i första hand, den närmsta släkten mer tveksamt, vår by eller kommun för vissa, landet vi bor i när det yttre hotet förenar oss. Annars agerar de flesta utifrån sitt eget välmående. Uttryck som ”bra karl reder sig själv” och ”sköt dig själv och skit i andra” tycks fortfarande råda i de flesta samhällsskikt. En kollektiv anda av girighet verkar vara inavlad i själva samhällsstrukturen. Du vill spara dina slantar genom att köpa billigt på nätet, e-handlaren gör sin vinst genom import från lågprisländer och massaindustrin suger skogen ren för att kunna förpacka alla dina prylar. ”Den som spar den har…”, men till vad.

Inkräktare

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Skog, jord, klimat och de sju dödssynderna – 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: