NOSTALGICA #2

LANDET LAGOM

Kärnkraften byggdes raskt ut i Sverige men sen kom det som aldrig kunde hända i mars 1979. Den så kallade mänskliga faktorn orsakade en reaktorolycka i Harrisburg, USA, som sedan stängdes helt. Ett år senare, den 22 mars 1980, fick svenskarna fatta ett avgörande beslut i en folkomröstning om framtiden för sveriges atomindustri, avveckling eller inte. I sann svensk samförståndsanda togs såklart ett tredje alternativ fram, ett nja till kärnkraft eller avveckling med förnuft som man uttryckte det, vilket svensken tyckte lät bra.

Efter det kom härdsmältan i Tjernobyl, april 1986, högaktuellt idag med ett uppslitande krig som pågår inpå reaktoranläggningen. Eftersom experterna sagt oss att sannolikheten för en olycka var så försumbart liten så kunde detta inte ske igen om det överhuvudtaget har skett, för att citera Tage Danielsson. Att det sedan inträffade i Japanska Fukushima, i mars 2011, får väl ändå skyllas på jordbävningen.

Läste i vår lokaltidning idag att en lokalpolitiker (L) önskar utreda förutsättning för en liten reaktor i Strömstad. En liten en kan väl inte ställa till så stor skada, går ju dessutom att gömma undan så den inte syns som alla planerade vindkraftverk ute i Skagerack. Fast det kanske behövs många små i Sverige för att vi skall kunna ladda den ökande elbilsflottan. Hur det då går med sannolikhetskalkylen vet jag inte. Men det är väl som sannolikheten för att ryssen kommer till oss utan inbjudan…….


Folkomröstning om kärnkraft, Göteborg – 22 mars 1980

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: