En grå sparv 5(5)

ANPASSNING

För att klara den urbana miljön har gråsparven utvecklat en fenomenal anpassningsförmåga inom många områden. De är inte så noga med boplats eller inredning. Alla former av håligheter i byggnader duger, inklusive ventiler i väggar och under solceller eller takpannor. Boet kan kläs med allt från halm, gräs, ull, pälshår till papper och snören. De har en hög reproduktion för att klara återväxten i en farlig miljö. Båda föräldrarna värmer ungarna och redan efter i snitt två veckor lämnar de boet, i stort sett samtidigt och alla flygfärdiga. De har alltmer blivit allätare och söker föda överallt bland hus, bilar och människor, därav det inte så trevliga smeknamnet flygande råttor.

Jag har upplevt gråsparvar som sociala fåglar, inte bara för att de är relativt orädda för människor. De inger ofta en känsla av nyfikenhet men också en trygghet i vår närvaro, där de verkar studera vårt beteende noggrant. De lever i grupper och delar det mesta, inte ens under parningstiden ser man direkta revirstrider mellan hannar. Konceptet att hålla ihop har uppenbarligen gynnat arten genom årtusenden. Deras anpassningsförmåga blir nog säkert också deras framtida räddning även om den fysiska miljön förändras till det sämre på sikt. Flexibilitet är bara en annan form av intelligens, som vi människor kommer att få större problem med det kommande århundradet.

Onyttigt vetande:

Arten har i alla tider ansetts som en varslande fågel. Några exempel på gråsparvens dåliga rykte är: ” Då sparvar flaxar på fönsterrutorna, bådar de dödsfall.” (Stöde, Medelpad). ” Sitter täcklingen och pillar på fönsterrutan, blir det lik i huset. ” (Närke). ” Sparvar som snabbt flyger förbi fönstren bådar oväder.” (Västmanland).

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Samtliga bilder på gråsparv är tagna mellan 18 april och 8 maj 2021 i egen trädgård, Strömstad.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

6 reaktioner till “En grå sparv 5(5)

  1. Kul att kunna lyfta den här grå och lite undertryckta fågeln. Hörde häromdagen att någon räknat på algoritmer och observationer. Resultat, minst 1 000 000 000 individer i världen.

   Gilla

   1. Såg också det tillsamman med Ladusvalan jordens vanligaste fågel. En paradox är att hos mig på Tomtebo minskar antalet för båda arterna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: