ANPASSNING
För att klara den urbana miljön har gråsparven utvecklat en fenomenal anpassningsförmåga inom många områden. De är inte så noga med boplats eller inredning. Alla former av håligheter i byggnader duger, inklusive ventiler i väggar och under solceller eller takpannor. Boet kan kläs med allt från halm, gräs, ull, pälshår till papper och snören. De har en hög reproduktion för att klara återväxten i en farlig miljö. Båda föräldrarna värmer ungarna och redan efter i snitt två veckor lämnar de boet, i stort sett samtidigt och alla flygfärdiga. De har alltmer blivit allätare och söker föda överallt bland hus, bilar och människor, därav det inte så trevliga smeknamnet flygande råttor.
Jag har upplevt gråsparvar som sociala fåglar, inte bara för att de är relativt orädda för människor. De inger ofta en känsla av nyfikenhet men också en trygghet i vår närvaro, där de verkar studera vårt beteende noggrant. De lever i grupper och delar det mesta, inte ens under parningstiden ser man direkta revirstrider mellan hannar. Konceptet att hålla ihop har uppenbarligen gynnat arten genom årtusenden. Deras anpassningsförmåga blir nog säkert också deras framtida räddning även om den fysiska miljön förändras till det sämre på sikt. Flexibilitet är bara en annan form av intelligens, som vi människor kommer att få större problem med det kommande århundradet.

Onyttigt vetande:
Arten har i alla tider ansetts som en varslande fågel. Några exempel på gråsparvens dåliga rykte är: ” Då sparvar flaxar på fönsterrutorna, bådar de dödsfall.” (Stöde, Medelpad). ” Sitter täcklingen och pillar på fönsterrutan, blir det lik i huset. ” (Närke). ” Sparvar som snabbt flyger förbi fönstren bådar oväder.” (Västmanland).
Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck
Samtliga bilder på gråsparv är tagna mellan 18 april och 8 maj 2021 i egen trädgård, Strömstad.
Tack för fantastisk resa i Gråsparvarnas värld. Fina foton blandade intressanta iakttagelser.
GillaGillad av 1 person
Kul att kunna lyfta den här grå och lite undertryckta fågeln. Hörde häromdagen att någon räknat på algoritmer och observationer. Resultat, minst 1 000 000 000 individer i världen.
GillaGilla
Såg också det tillsamman med Ladusvalan jordens vanligaste fågel. En paradox är att hos mig på Tomtebo minskar antalet för båda arterna.
GillaGilla
För nya och fina hus, du får hitta nåt renoveringsruckel längre ut på landet.
GillaGilla
Den här serien ska jag återkomma till, läsa ordentligt och lära mig lite. Många fina bilder på den lilla grå.
GillaGilla
Kände bara en inneboende lust att lyfta fram den.
GillaGilla