Fritt förfall #4

När människan låser dörren och slänger nyckeln tar andra levande varelser över. Tjernobyl är ett skrämmande exempel på att det går. I Strömstad har fiskmåsarna hittat sin egen resort. De slipper slåss med hyresvärdarnas sanerare som pickar deras ägg på bostadsbolagens centrala tak. Här finns gott om plats på ett i stort sett platt tak. Den enda haken är möjligen att villakvarterets katter upptäckt den ostörda platsen. Så när dunbollarna trillar ner från taket ljuder måsarnas varningsskrik från varje utkikspost.

Tamduvorna har hittat in under tak, undan regn och blåst, där även duvhöken får det svårt att navigera inne i mörkret bland takbjälkar i stål. En håller vakt i det som var ett fönster en gång i tiden medan ruvningen pågår i stillhet inomhus.

Alger och lavar har en otrolig förmåga att finna nya platser att etablera sig på, där underlaget enbart är en plats att hålla fast vid. Det går inte fort, men när de väl hittat en hot-spot vräker de snart ut sig och ger även utrymme för andra arter.

Den sedan mer än 30 år nedlagda Electroluxfabriken i Strömstad – 2021-06-21

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

3 reaktioner till “Fritt förfall #4

  1. Alger, lavar och rost i kombination ger motivletaren fnatt. Förstår din frustration, men lite fotoglädje kanske du kände?

    Gilla

    1. Jo, det började där, med att försöka återge hur natur tar tillbaka. Men övergick snart i en utdragen suck och en tanke att bilderna skulle kunna vara användbara i ett syfte, som att väcka det sovande kommunhuset. Lite en motpol till den förskönade artikelserien i lokaltidningen om fabrikens historia. Eller ett tillägg till den storyn.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: