Konstnärens frihet

SAMMA BILD – OLIKA UTTRYCK

Att förändra ett foto till en bild är den konstnärliga frihetens oskrivna lag. I takt med att sociala media dagligen översvämmas av bilder, den ena mer fantastisk än den andra, börjar man undra lite. Jag är inte bitter, men (som någon känd komiker sa) vad återstår då av fotografiet. Det blir svårt att tolka in vad som sant återger verkligheten, dokumentet av vår tid, det som finns och existerar nu. Istället för att ange att bilden som visas är manipulerad kanske det är dags för en deklarerad autentisk stämpel på den opåverkade bilden ur kameran, om det överhuvudtaget är möjligt. Redan i dagens digitala kameror förvanskas bilden med olika filter, programvaror, AI och ibland automatik vi ej bett om. Kanske man måste damma av en gammal analog kamera för att hitta tillbaka till verkligheten.


Rogens naturreservat, Härjedalen – 19 september 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Konstnärens frihet

  1. Även den analoga bilden kunde ju bli annorlunda beroende på vad som gjordes i fotolabbet, inte för att jag någonsin jobbat i ett men sånt jag snappat upp. Att pressa filmen till exempel för att rätta till exponeringsmisstag. Men ja, det är knepigt med alla filter som folk vänjer sig vid på sociala medier, man blir kanske besviken på verkligheten om man bara ser sånt. Läckra exempelbilder, där jag föredrar den nedersta.

    Gillad av 1 person

    1. Du har en viktig punkt där, tänk om verkligheten inte är så vacker och fantastisk som på bild. Mycket gick att göra i labbet, det tog tid och resultatet blev inte alltid som man tänkt sig i dagsljuset. Nu är det så mycket lättare att ”fuska”till det. Men betraktat som konst så är alla medel tillåtna.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: